DİKKAT: HADİS İLMİ İLE İLGİLENENLER BİLİRLER Kİ; HADİS ESERLERİ FARKLI ALİMLER TARAFINDAN İNCELENMİŞ VE BAZI NOKTALARDA DEĞERLENDİRİLMİŞTİR. BİR KİTAP’TA ZAYIF BİR SENEDLE GEÇEN BİR HADİS METNİ BAŞKA BİR KİTAPTA HASEN YADA SAHİH BİR METİM İLE GEÇEBİLDİĞİ İÇİN ÖZELLİKLE GÜNÜMÜZ (2000 LER)   DE YAŞAYAN BİR ZAT’IN DİĞER TARİKLERİ TÜM TENKİD VE TA’DİLLERİ BİLMEDEN ORTADA HADİS İMAMLARINI, ESERLERİNİ ELEŞTİRMESİ CAHİLLİK DEĞİL İSE FALAN FALAN KÖTÜLÜKTEKİ BİR ŞEYİN ASLA KABUL ETMEYECEĞİ BÜYÜK BİR CÜRÜM İŞLEMİŞTİR. CAHİLLİK MU’MİN’E GEREKLİ İLİM KONUSUNDA HARAMDIR.

 

BUHARİ TÜM İSLAM ALEMİNİN İTTİFAKI İLE EN SAĞLAM HADİSLERİN YER ALDIĞI KAYNAKTIR. BUHARİ HAZRETLERİ (Kİ GERÇEK HAZRETTİR) KUR’AN AYETLERİ İLE HADİS-İ ŞERİFLERİ BİR ARADA VERMİŞ, BÖYLECE HEM AYETLER DAHA İYİ ANLAŞILMIŞ, HEM HADİSLERİN ANLAM GÜCÜ ARTMIŞTIR. BÜYÜK ALİM, HAFIZ VE MUHAKKİK DÖNEMİ BİLGİNİ İBN-İ HACER EL-ASKALNİ (ALLAH ONA RAHMET ETSİN) HEM BÜYÜK ALİMLERDEN ALINTILAR YAPMIŞ HEMDE KENDİSİ BEYNE ŞİFA AÇIKLAMALAR YAPMIŞ. –DAHA İYİ BİR KARIŞIM BİLMİYORUM.-

 

MÜSLİM İKİNCİ EN SAHİH KİTAPTIR, BUHARİ KADAR OLMASADA ETKİLEYİCİDİR.

 

TÜKÇE METİNDE SENEDİN TÜMÜNE YER VERİLEN BU ESERİ HEM İMAM NEVEVİ’NİN ŞERH’İ İLE HEM DE AHMED DAVUDOĞLU AÇIKLMASIYLA OKUYABİLİRSİNİZ.

 

EBU DAVUD, ÖZELLİKLE MEZHEBLERİN DELİLLERİNİ İÇERDİĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAKTIR. SIHHAT OLARAK TA BUHARİ VE MÜSLİM’DEN SONRA 3.DÜR.

 

TİRMİZİ, BAZI ZAYIF RAVİLER’E YER VERMİŞSEDE MUHTEŞEM BİR KAYNAKTIR.

FIKIH, ZÜHD, DUA, ZİKİR, MENAKİB TÜRÜ HADİSLER OLDUKÇA FAZLA. ZAYIF RAVİ DEMEM SENİ ALDATMASIN BİR ÇOK ALİME GÖRE SAHİH BİR KİTAPTIR Kİ İSMİ DE SÜNEN-İ SAHİH-İ TİRMİZİ’DİR. TİRMİZİ HADİSLERLE İLGİLİ DİPNOTLARINI DA TATMİN EDİCİ DERECEDE PAYLAŞMIŞTIR. TİRMİZİ HADİS USULÜNDE ÇOK BÜYÜK BİR MİHENG TAŞIDIR. HASEN HADİS TARİFİNİ O YAPMIŞTIR. -İLMİNDEN VE BİR BAŞKA YERDE BULAMAYACAĞIN BİR ÇOK ÖNEMLİ HADİS VAR OKUMAMAK EKSİKLİKTİR, AYIPTIR.-

 

NESAİ KÜTÜB-İ SİTTE’DEN OLSA DA BURADA BULUNAN İKİ NESAİ’DEN SUĞRA BU KAPSAMDADIR. KÜBRA DAHA GENİŞ OLMAKLA BİRLİKTE SUĞRADAKİ BAZI HADİSLERİ İÇERMEMEKLE BİRLİKTE SIHHAT AÇISINDAN DA SUĞRA’DAN SONRA GELİR. HADİS ARARKEN İKİ ESER’EDE BAKIN!!!

 

İBN-İ MACE: KÜTÜB-İ SİTTENİN 6. KİTABI, SÜNEN OLMAKLA BİRLİKTE TİRMİZİ GİBİ GENİŞ BİR PALET’E SAHİP, OKUMADAN HADİS’E DAİR KİŞİNİN AĞZINI AÇMAMASI GEREKEN BİR HAZİNE. BAZI HADİSLERİN ALTINDA ZEVAİD NOTLARI VAR, İŞİ BİLENLER İÇİN SORUN YOK AMA HENÜZ YENİ KARDEŞLERİN İÇİN ŞUNU BELİRTEYİM; TENKİDLER SENED’E DAİRDİR, METNİN SIHHATİ BİR YERDE SENED’E BAĞLANSA DA BURADAKİ METİNLERİN BİR ÇOĞU SAHİH SENEDLERLE ŞAHİDLİDİR VE İBN-İ MACE GİBİ BİR MUSANNİF’İN KİTABINA BU HADİSLERİ ALMASI MANİDARDIR, ZİRA YÜZBİNLERCE HADİS’TEN 4341 HADİS SEÇMİŞTİR.

 

MUVATTA: İLK CAMİ TÜRÜ HADİS KAYNAĞI VE MALİKİ MEZHEBİ İMAMI İMAM MALİK R.A.’IN ESERİ OLDUĞUNU SÖYLEMEK YETERLİDİR.

 

İBN-İ HİBBAN: Hadis usulünde söz sahibi meşhur Alim’in zevaid türü hadislerini içerir. Kütüb-i sitte kadar olmasada sağlam bir kaynaktır ve hadis zenginliği itikadi ve ameli konuların daha iyi anlaşılması için şarttır.

 

MÜSNED-İ HANBEL: İMAM AHMED BİN HANBEL; HANBELİ MEZHEBİNİN İMAMI, EN BÜYÜK İKİ HADİS ALİMİNDEN BİRİ... 

GENİŞ İÇERİĞİ İLE DİKKAT ÇEKEN ESER TASNİF ŞEKLİ AÇISINDAN BİRAZ FARKLIDIR ANCAK HADİS KONUSUNDA YERYÜZÜNDEKİ EN ÖNEMLİ KAYNAKLARDAN BİRİDİR.

ZAYIF HADİSLER MEVCUT İSE DE HADİSLERİN SIHHAT DURUMLARI BELİRTİLMİŞTİR. İSLAM ALEMİ İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR. (mahir)

 

GİRİŞ İÇİN TIKLA